*. оригинално заглавие Дaнъчнитe пpoмeни пocягaт нa бaнĸoвaтa cтaбилнocт и нa

...
*. оригинално заглавие Дaнъчнитe пpoмeни пocягaт нa бaнĸoвaтa cтaбилнocт и нa
Коментари Харесай

Това е най-опасната от всички екзотични идеи на Асен Василев и носи риск за банковата стабилност

*. автентично заглавие Дaнъчнитe пpoмeни пocягaт нa бaнĸoвaтa cтaбилнocт и нa cигypнocттa нa влoжитeлитe

Предложените от финансовото министерство за публично разискване на промени в данъчните закони вече провокираха много рецензии. И за ставките по Данък добавена стойност, и за въвеждането на спомагателен световен налог върху облагата на транснационалните компании, и за основаването на тласък за жителите да донасят на приходните органи за съмнения по укриване на налози, написа Петър Илиев в Money.bg. Един детайл от тези законови промени обаче остана необмислен, а той може би е най-важният. Става дума за предлаганите измененията в Закона за корпоративно подоходното облагане, които плануват за данъчни цели да не се признават разноските, които банките вършат за обезценки и хранителни запаси, с които покриват риска от финансови загуби от главната си активност - даването на заеми и гаранции.

По мотив на предлагането за въпросната колкото основна, толкоз и скандална смяна, в известието на Министерството на финансите написа следното: " Със законопроекта се предлага смяна, с която се изравнява данъчният режим за финансовите институции и за нефинансовите предприятия, по този начин че приходите и разноските от следващи оценки (преоценки и обезценки) на финансови активи и пасиви за данъчни цели да бъдат третирани по еднакъв метод. Предложението цели да се уеднакви режимът на данъчно контролиране на преоценките и обезценките на финансови активи и пасиви на финансовите институции и нефинансовите предприятия. Със законопроекта се предлага смяна, с която се изравнява данъчният режим за финансовите институции и за нефинансовите предприятия, тъй че приходите и разноските от следващи оценки (преоценки и обезценки) на финансови активи и пасиви за данъчни цели да бъдат третирани по еднакъв метод. Предложението цели да се уеднакви режимът на данъчно контролиране на преоценките и обезценките на финансови активи и пасиви на финансовите институции и нефинансовите предприятия ".

Защо въпросната концепция е скандална? Банките са може би най-регулираната промишленост в света, тъй като работят със спестяванията на жителите и компаниите, които притеглят под формата на депозити и с тях финансират икономическото развиване като кредитират страната жителите и компаниите или влагат в държавни и корпоративни скъпи бумаги. Подобна активност от самото си битие носи непрекъснат риск от загуби от невърнати заеми или проблематична кредитоспособност на заемополучателите. Загубите от този риск се покриват от личния капитал на банките и когато тези загуби превишат капитала, по предписание банката банкрутира, а като банкрутира, вложителите ѝ изцяло или в по-голяма степен губят спестяванията си. Подобни банкрути водят до политически и стопански земетресения, световни рецесии, революции и войни.

Продължение в
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР